TUTUSTUMISPÄIVÄ VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN MENETELMÄÄN

Turun kesäyliopisto järjestää ihmistyön ammattilaisille mahdollisuuden tutustua hoitoalojen lupaavaan innovaatioon: voimauttavan valokuvan menetelmään. Menetelmä on tuttu muun muassa rakastetusta Maailman ihanin tyttö -lastensuojeluprojektista sekä keväällä 2014 esitetystä YLE Teeman Valokuvan voimaa -tv-sarjasta, jossa korjattiin perhesuhteita menetelmän avulla.

Sosiaali-, terveys-, opetus- ja työyhteisöjen kehittämisen aloilla resurssit tuskin tulevat merkittävästi lisääntymään lähitulevaisuudessa. Miten työ voisi olla vaikuttavampaa sekä samalla tekijöilleen merkityksellistä ja vähemmän kuormittavaa? Voimauttavan valokuvan menetelmä perustuu rakkaudelliseen ja dialogiseen katsomisen tapaan. Valokuvaprojektit ja olemassa olevien valokuvien käyttö on konkreettinen väline muuttaa katsomisen tapaa ja oppia katsomaan asioita toisen ihmisen perspektiivistä. Menetelmän avulla parannetaan arvostavaa ja dialogista vuorovaikutusta, tunnetaitoja ja mentalisaation kykyä sekä vähennetään hoitotyöhön usein liittyvää asiakkaan ja työntekijän välistä epäluottamusta ja valtataistelua.

Voimauttavan valokuvan avulla tehdään usein pieniä ja suuria ihmeitä: miten on mahdollista tehdä hyvä ja ehjä näkyväksi silloinkin, kun kukaan ei usko siihen? Se, mitä valitaan tehdä näkyväksi, vahvistuu. Uudelleenmäärittelyllä ja toisin katsomisella on valtavasti uudistavaa voimaa. Menetelmässä rakennetaan korjaavan katseen kokemuksia, joissa asiakas saa tulla nähdyksi omilla ehdoillaan läheistensä, vertaisryhmänsä ja ammattilaisen silmissä sekä omissa silmissään. Kun asiakkaan ja ammattilaisen välinen asetelma muuttuu, asiakkaassa oleva kyky omaan korjaavaan katseeseen tulee esille. Valokuvat helpottavat arvostavaa ja dialogista kommunikaatiota vaikeista asioista, jotka sisältävät jännitteitä, loukkaantumista ja osapuolten voimakkaita ja keskenään erilaisia tunnetarpeita.

Kuvallisuus on tärkeä osa nykyihmisten identiteettityötä ja kokemusta perheeseen tai ryhmään kuulumisesta. Kuvien avulla on mahdollista kommunikoida abstrakteja ja tunnepitoisia asioita, jotka ovat ihmistyön keskeistä sisältöä, mutta joita ei ole täysin mahdollista tavoittaa verbaalilla kielellä. Siksi perhekuviin ja omakuviin liittyvien merkitysten ymmärtäminen on tärkeää kaiken ihmistyön ammatillisuuden kannalta. Voimauttavan valokuvan menetelmän vuoden mittaisen täydennyskoulutuksen on saanut Suomessa jo 3000 ihmistyön moniammatillista ammattilaista, jotka ovat mm. perhetyöntekijöitä, hoitajia, terapeutteja, opettajia, pappeja, lääkäreitä tai työnohjaajia. Turun kesäyliopisto järjestää Turussa menetelmän perusteet -koulutusta, joka on vuoden mittainen, työn ohella suoritettava täydennyskoulutus. Tutustumistyöpajaan voi myös osallistua maistellakseen, olisivatko perusteet-opinnot omaan ammatillisuuteen ja omaan työyhteisöön tarpeellinen uusi lähestymistapa. Menetelmän kolmivuotista jatkokoulutusta antaa Aalto-yliopisto.

Tutustumispäivä on kolmen elämyksellisen ja ajatuksia herättävän kuvaluennon sekä pienen henkilökohtaisiin albumikuviin perustuvan harjoituksen muodostama kokonaisuus. Kouluttajana toimii palkitun menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan inspiroivana ja havainnollisena luennoitsijana. Tervetuloa mukaan tutustumispäivään vaikkapa koko työyhteisön voimin! Päivä sopii voimauttavan antinsa vuoksi erinomaisesti myös osaksi TYHY-toimintaa. On mahdollista, että päivän jälkeen et ajattele valokuvista tai omasta työstäsi enää aivan samalla tavalla.

Lisätietoja menetelmästä:

www.voimauttavavalokuva.net

www.yle.fi/valokuvanvoimaa

Facebook: voimauttava valokuva

Kuvat www.voimauttavavalokuva.net -sivulta.

Lisää uusi kommentti

Haluatko tietoa alkavista kursseista? Kirjoita sähköpostiosoite kenttään.

Fill in the blank.